Ihanaa, nukuin hyvin! Kuten monet tietävätkin, minulla on tapana herätä liian aikaisin, vaikka olisin kuinka väsynyt. Stressini lienee niin kroonistunutta sorttia, ettei ihan viikon lomalla vielä taltu. Tänään kuitenkin hihkuin iloissani, kun herätessäni huomasin kellon olevan jo melkein yhdeksän.

Tapaninpäivää eli 2. joulupäivää (annandag jul) vietetään alkuseurakunnan palvelijan Stefanoksen kuoleman muistoksi. Stefanos teki ihmeitä, tunnustekoja ja julisti evankeliumia. Hänet kivitettiin kuoliaaksi. Tapania on myös vietetty hevosmiesten päivänä, mistä on muistona tapaninajelu (staffansritt). Tapaninajelun perinteet juontuvat keskiajalle, jolloin Pyhää Tapania kunnioitettiin hevosten suojeluspyhimyksenä
Tapanin päivä on kaikkien Tapani-nimisten miesten ja poikien nimipäivä 26.12. Se aloitetaan isolla T:llä. Sen sijaan tapaninpäivä on yksi joulun ajan juhlapyhistä, alkuaan Pyhän Stefanuksen muistojuhla. Juhlien nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Tapaninpäivään liittyy paljon perinteitä, mm. tapaninajelu. Tapaninpäivää sanotaan myös toiseksi joulupäiväksi.

Olisipa ihana päästä oikealle tapaninajelulle hevospelillä! Ei taida ihan tähän hätään järjestyä. Hevosia ja ratsastusta on mieletön ikävä, niin kuin on ehkä tarkkaavaisimmille aiemminkin käynyt kirjoituksistani ilmi.

Hassua, kun olin niin huolissani, osaanko varata joulun pyhiksi riittävästi ruokaa. Nyt nimittäin näyttää siltä, että näillä eväillä eletään helposti vuoden loppuun asti. En taida tänään vielä raahautua kaikkien kantamuksieni kanssa kotiin, käyn vain syöttämässä ötökät ja ehkä vien jotain jo kotiin joutavaa mukanani. Nyt kun on taas pitkästä aikaa useamman päivän täällä hepun luona viettänyt, alkaa tämä lukaali tuntua kodilta. Ja pianhan tämä oikeasti onkin sellainen.