Via Pelkokerroin

1. Moneltako menet nukkumaan?
Pyrin siihen, että alan yhdeksän jälkeen siirtyä sänkyyn joko lukemaan tai juttelemaan hepun kanssa. Yhdentoista maissa varmaan useimmiten nukahdan. Toivottavasti aiemminkin.

2. Valvotko usein? Jos valvot niin mikä pitää sinut hereillä?
Siis yöaikaan? Etenkin viikolla yritän välttää. Hyvä kirja saattaa pitää hereillä. Samaten päässä pyörivät asiat ja stressi. Kausittain on univaikeuksia. Useimmiten niin, että nukahdan illalla aika hyvin, mutta herään yöllä ja sitten uni ei tulekaan uudestaan.

3. Mitä teet jos uni ei ota tullakseen?
Yritän rauhoittua, eli useimmiten luen. Usein myös syön, jos on vähänkään nälkä. Jos on ihan mahdotonta saada rauhaa stressaavilta ajatuksilta, on varalla nukahtamislääkkeet. Harvemmin niihin turvaudun - usein riittää tieto, että ne ovat olemassa.

4. Montako tuntia yleensä nukut öisin? Vaihteleeko unen määrä paljonkin? Nukutko mielestäsi riittävästi?
Kahdeksan tuntia olisi varmastikin aika ideaali minulle ja pyrin pääsääntöisesti siihen, vaikkei se aina toteudukaan. Ne viikot ovat hankalampia, kun heppu on myöhään töissä. Uskoisin, ettei univelkaa ole juuri päässyt kertymään. Pidän jaksamista tärkeänä, eikä se ole itsestäänselvyys, joten säännöllinen uni on melkoinen peruspilari.

5. Onko sinulla mielinukkuma-asentoa? Nukahdatko tiettyyn asentoon?
Kun on vaikea saada unta, käyn usein vatsalleni niin, että kädet jäävät alleni rinnan kohdalle. Hulluutta, mutta totuin yhdessä elämänvaiheessa nukahtamaan niin. Nukuin tuolloin kapeahkossa vierassängyssä. Käsittääkseni nukun paljon kyljelläni tai lähes vatsallani. Toinen jalka lepää usein mukavasti hepun päällä.