Heppu lähti siis aamulla viikoksi maailmalle samoihin aikoihin kuin itse lähdin töihin. Pitäisiköhän huolestua, kun olin heti reilun tunnin ylitöissä. Ajattelin, että nyt ei kukaan odota kotona ja on niin mainio flow päällä. Tuntui siltä, että olisin hyvin voinut pyöritellä papereita, pohdiskella ja naputella pitkälle iltaan. Jos eläisin itsekseni sinkkuna, niin kuinkakohan paljon olisinkaan töissä? No, ei sentään joka päivä kyllä iske vastaava flow.

Psykologit puhuvat käsitteestä nimeltä flow. Maallikon selitys: kun on flowssa, keskittyy vain siihen yhteen tekeillä olevaan asiaan ja pitää kaikki siihen liittyvät pienet, mutta tärkeät yksityiskohdat päässään, lyhyt- ja keskikestoisessa muistissa. Koska mitään häiriöitä omassa päässä ei ole, kaikki yksityiskohdat ovat aivoissa hyvin käsillä ja aivot ovat muutenkin hyvin öljyttyjä, homma etenee loistavasti ja töiden teko tuntuu hienolta. Mikäli tässä yhteydessä tulee mitään keskeytyksiä, jotka vaativat muiden asioiden tuomista lyhytkestoiseen muistiin, luonnollisesti kaikki siellä jo ollut häviää ja se taas pilaa keskittymisen ja hieno fiilis häviää. Takaisin fiilikseen pääseminen kestää yleensä ainakin vartin. Tämän vartin aikana hyödyllistä työtä ei synny.

(...)

Päälle päin ei kuitenkaan välttämättä näy, onko ohjelmoija flowssa. Tämän takia tulee välttää turhia keskeytyksiä ja käyttää meiliä tai tekstiviestiä.

Mikäli asialla on kohtuullisen kiire, eikä meiliin tule vastausta, on tietenkin sallittua tekstiviestittää, soittaa tai käydä paikan päällä patistelemassa. Samoin, mikäli huoneessa heitetään läppää tai muuten vaikuttaa siltä, että ei olla flowssa, ovat vierailut luultavasti hyvin tervetulleita.

Kammoksu keskittyneen koodarin keskeyttämistä - Larz Wirzenius

Pyydänkin heppua tutustumaan huolella linkin sisältöön. Tämä on sovellettavissa moneen muuhunkin toimeen kuin koodaamiseen.

Pahus, ylityöt vain tuppaavat ihmeesti vähentämään vapaa-ajan määrää. Harmillinen epäkohta. Kohtahan tässä täytyy mennä jo nukkumaan.